Reuters: Ціни на пшеницю різко зросли після ракетного удару рф по порту в Одесі

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Ціни на пшеницю різко зросли через ракетний удар російської армії по одеському порту. Російська атака викликала сумніви щодо реалізації угоди про експорт зерна з України.

Про це пише Reuters.

Фʼючерси на пшеницю на торговій біржі в Чикаго в понеділок 25 липня піднялися майже на 4% — до $7,86 за бушель [один бушель пшениці дорівнює 27,216 кг]. Перед цим у пʼятницю, 22 липня, ціни впали майже на 6%.

«Відновлення українського експорту потребуватиме не лише безпечних судноплавних каналів, а й безпечних портів. Росіяни викликали сумніви щодо безпеки портів ще до того, як висохло чорнило на транспортній угоді. Сумнів знову є», — сказав журналістам один із європейських трейдерів.

Тим часом у США працюють над планом Б для експорту зерна з України, якщо угода з росією провалиться, заявила в коментарі телеканалу CNN адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер.

«До плану Б включено автомобільний, залізничний і річковий транспорт, відправка барж та налаштування залізничних систем, щоб вони краще узгоджувалися з європейськими і експорт відбувався швидше», — сказала Пауер.

  • Війська росії з початку повномасштабного вторгнення блокують експорт з портів України, через що продукцію доводиться експортувати залізницею та автошляхами. Західні партнери пропонували побудувати зерносховища біля кордону, домовитися з росією, але до військового розблокування шляхів не готові. Тим часом росія продовжує викрадати українське зерно, вивозячи його до Криму, Сирії та Туреччини.
  • 22 липня Україна і росія підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна.
  • Заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм розповів, що ця угода — це можливість для аграріїв вивезти цьогорічний врожай і мати кошти для підготовки до наступної посівної. Окрім цього, це майже мільярд доларів валютної виручки щомісяця, які підуть на підтримку економіки та Збройних сил України. Контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний» повністю був і залишається за українською стороною.
  • Російські кораблі не зможуть супроводжувати українські судна. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк уточняв, що в разі провокацій буде негайна військова відповідь.
  • Угода діятиме 120 днів з можливістю її продовження. Україні за домовленостями не потрібно розміновувати порти — кораблі проходитимуть безпечними маршрутами в межах територіальних вод України.