Reuters: У Бучі діяв підрозділ росгвардії, десантники з Пскова та чеченські військові

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У період окупації у Бучі діяли підрозділ росгвардії «Витязь», 76 парашутно-десантна дивізія з Пскова, а також військові з Чечні.

Про це йдеться у розслідуванні Reuters.

Журналісти за три тижні у місті опитали понад 90 місцевих мешканців, вивчили надані ними фото та відео, а також документи, які росіяни залишили у Бучі.

На присутність у місті 76 парашутно-десантної дивізії з Пскова вказує любовний лист, знайдений місцевим жителем у своєму будинку вже після повернення до міста. Він був адресований солдату на імʼя Олександр Логвиненко, якого журналісти пізніше впізнали як десантника із Пскова.

Крім того, сусідній будинок, за словами місцевого жителя, займала та сама група російських солдатів. На стіні будинку хтось балончиком написав «Wolf_68». Журналісти зʼясували, що у соцмережах так підписується росіянин Кирило Крючков. Він служив у 234 штурмовому авіаполку, який входить до складу 76 гвардійської десантно-штурмової дивізії.

Також журналісти встановили, що у Гостомелі, Бородянці та Лубʼянці — населених пунктах Київської області, які знаходяться неподалік Бучі — були присутні чеченські військові.

Очевидці повідомили агентству, що у Бучі діяли чеченські бойовики. Наприклад, мешканець міста Володимир Абрамов розповів журналістам, що бачив, як 4 березня чеченські війська вели свою колону до міста. Наступного дня, 5 березня, за його словами, чеченські солдати постукали до нього у двері. Вдома він був із родичами.

Чеченці наказали Абрамову, його дочці Ірині та її чоловіку Олегу вийти на вулицю з піднятими руками. Один із солдатів неодноразово запитував Ірину, де, за її словами, ховаються «нацисти», після чого підпалив їхній будинок.

Поки Ірину допитували, інші солдати наказали її чоловікові зняти сорочку. Вони вивели його надвір, змусили стати на коліна і вистрілили йому у скроню. Коли російські війська відступили наприкінці березня, тіло Олега знайшли на вулиці Яблунській.

Щодо полку «Витязь», то на його присутність у Бучі вказало посвідчення видане єфрейтору Костянтину Володимировичу Коршунову.