Україна закрила КПВВ «Щастя» на Донбасі. За добу бойовики майже 140 разів обстрілювали позиції ЗСУ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

За минулу добу, 19 лютого, бойовики на Донбасі 136 разів обстрілювали українські позиції, переважно із забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Через обстріли Україна закрила КПВВ «Щастя».

Про це пише пресцентр ООС.

Бойовики обстрілювали позиції ЗСУ переважно з артилерії калібру 152 мм та 122 мм, а також з мінометів, гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї. За добу через обстріли двоє українських військових загинули, четверо отримали поранення, а ще один — бойове травмування.

Від початку доби 20 лютого бойовики вже 8 разів обстрілювали українські позиції з артилерії та мінометів. Втрат серед українських військових немає.

Також Україна ухвалила рішення закрити КПВВ «Щастя» зі свого боку через постійні обстріли. У пресцентрі ООС наголошують, що обстріл пункту пропуску є порушенням міжнародного гуманітарного права.

«Враховуючи загострення ситуації, недотримання російсько-окупаційними військами домовленостей про припинення вогню та неможливість гарантувати безпеку цивільному населенню в межах дорожнього коридору КПВВ «Щастя», усвідомлюючи реальну загрозу для життя та здоров’я осіб, які перетинають лінію розмежування, командувачем Об’єднаних сил прийнято рішення щодо тимчасового припинення пропуску осіб і транспортних засобів через КПВВ «Щастя» з 8 години 20 лютого 2022 року на період існування загрози», — зазначили там.

КПВВ «Щастя» Україна відкрила у листопаді 2020 році, але пункт пропуску так і не запрацював через те, що бойовики зі свого боку не створили власний пункт пропуску і не давали гарантії на безпечний пропуск людей. Вони постійно вигадували нові умови, які мала виконати Україна, таким чином затягуючи процес відкриття сполучення.

  • Загострення ситуації на Донбасі почалося вранці 17 лютого, коли бойовики «ДНР» і «ЛНР» почали масовані обстріли — під вогонь потрапили 22 населені пункти. У Станиці Луганській обстріляли дитячий садок, унаслідок чого контузило трьох працівників. Також пошкоджено низку будівель. Крім того, бойовики обстріляли школу у Врубівці неподалік міста Попасна. За добу поранення отримали щонайменше четверо людей, зокрема українські військові. Загалом бойовики здійснили 60 обстрілів.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей російські кадрові військові та спецслужби готують теракти, жертвами яких мають стати мирні жителі. Таким чином Росія хоче звинуватити Україну в наступі та ввести свої регулярні війська під виглядом «миротворців».
  • 18 лютого ватажки бойовиків «Л/ДНР» оголосили про масову евакуацію жителів окупованих територій до Росії через нібито загрозу наступу з боку українських військових. Однак в українській армії та РНБО запевнили, що Україна не планує жодного наступу на окупований Донбас, а місцеве населення вводять в оману.