«Вас використовують для ескалації». Головнокомандувач ЗСУ звернувся до жителів окупованого Донбасу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до жителів окупованого Донбасу та запевнив, що Україна не планує наступ. Він наголосив, що бойовики свідомо вводять місцевих в оману та використовують їх для ескалації.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на його Facebook-сторінці.

«Бойовики, підтримувані Російською Федерацією, продовжують загострювати ситуацію, свідомо вводячи в оману жителів тимчасово окупованих територій. Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито наступ Збройних сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності. Надану мною інформацію підтверджують і в ОБСЄ. Укотре повторюю: військово-політичне керівництво держави не планує і не проводить наступальні операції на сході України. Єдиний прийнятний для нас варіант деокупації наших людей і територій — політико-дипломатичний», — зазначив Залужний.

Він підкреслив, що в разі наступу буде багато жертв серед цивільного населення, а тому Україна навіть не розглядає подібний сценарій вирішення конфлікту. Головнокомандувач ЗСУ заявив, що бойовики свідомо провокують українські війська відкривати вогонь у відповідь і при цьому розміщують свої позиції біля цивільних об’єктів.

«Я звертаюся до жителів тимчасово окупованих територій: не вірте брехні окупаційної влади! Вас використовують для ескалації ситуації з метою розв’язання чергового кровопролиття. Інформація про диверсійні групи зі складу Об’єднаних сил, що нібито планували підірвати хлор на очисних спорудах у Горлівці, взагалі не відповідає дійсності», — наголосив він.

Міністр оборони Олексій Резніков теж запевнив, що Україна не планує наступ на окупований Донбас, а бойовики свідомо поширюють фейки. Він підтвердив, що Україна не використовує зброю, якщо це створює загрозу для мирних громадян.

З аналогічним зверненням виступив і речник МЗС Олег Ніколенко. Він зазначив, що Росія розгортає кампанію з поширення дезінформації та сприяє ескалації ситуації на Донбасі.

«Закликаємо міжнародне співтовариство — іноземні держави та міжнародні організації — негайно засудити провокації Російської Федерації та її окупаційних адміністрацій на Донбасі, які підважують процес політико-дипломатичного врегулювання», — підкреслив він.