Ватажок «ДНР» Пушилін оголосив про початок евакуації населення «республіки» в Росію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Очільник бойовиків «ДНР» Денис Пушилін оголосив, що з 18 лютого починається масова евакуація населення з непідконтрольних Україні територій Донеччини до Росії через нібито плани України почати наступальну операцію.

Про це він сказав у відеозверненні.

Насамперед, за його словами, евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку. Рішення про евакуацію Пушилін пояснив тим, що президент України Володимир Зеленський найближчим часом «накаже військовим перейти в наступ, реалізувати план вторгнення на територію «Донецької та Луганської народних республік». Він також додав, що людей розміщуватимуть у Ростовській області.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував слова Пушиліна. «Ми категорично спростовуємо повідомлення російської пропаганди щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких диверсій на хімічному виробництві. Україна не проводить та не планує жодних подібних дій на Донбасі. Ми цілковито віддані виключно дипломатичному врегулюванню», — написав він.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що «влада» окупованої частини Донецької області може почати евакуювати місцевих жителів через можливе загострення і підготовку до провокацій.

  • 17 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росіяни можуть вигадати собі привід для вторгнення. Наприклад, влаштувати провокацію, звинуватити в цьому українських військових і вдертися до України, зокрема під приводом «захисту російського населення».
  • Того ж дня президент США Джо Байден заявив, що Росія може напасти на Україну протягом найближчих кількох днів, попри заяви Кремля про відведення військ. Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон каже, що ситуація на кордоні з Україною, «як і раніше, залишається дуже похмурою».
  • Станом на 14:00 18 лютого бойовики вже 45 разів порушували режим припинення вогню. У 34 випадках вони використали заборонену артилерію великого калібру. Під вогонь потрапили 26 населених пунктів і колона з гумдопомогою.