США вважають Росію відповідальною за останню кібератаку на українські банки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Білому домі вважають, що Росія відповідальна за нещодавню кібератаку на українські банки. Там вважають, що за хакерами стоїть російський уряд.

Про це на брифінгу повідомила заступниця радника президента США з нацбезпеки Енн Нюбергер.

За її словами, Росія причетна до нещодавньої DDoS-атаки на українські банки та сайти оборонних відомств.

«Ми вважаємо, що російський уряд відповідальний за широкомасштабні кібератаки на українські банки цього тижня», — підкреслила вона.

Нюбергер розповіла, що Штати володіють інформацією про зв’язки російської розвідки з великими масивом даних, який передавався на українські домени. За даними США, російські хакери проникли в українські мережі, щоб зібрати розвідувальні дані.

  • Уранці 15 лютого клієнти ПриватБанку отримали фейкові повідомлення про зупинку роботи банкоматів. У другій половині дня почалися перебої в роботі сайтів ПриватБанку й Ощадбанку: через атаку хакерів не працювали мобільні додатки банків, неможливо було розрахуватися карткою та переказати гроші. Також атак зазнали сайти Міністерства оборони та Збройних сил України. Роботу банківських сайтів відновили ввечері того ж дня.
  • Кібератаки також зазнав портал «Дія». Поліція почала розслідування. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що атака хакерів 15 лютого була наймасштабнішою в історії України. Федоров нагадав, що атака йшла з Росії, Китаю, Чехії та Узбекистану. Її вартість він оцінив у мільйони доларів, а метою назвав дестабілізацію ситуації.