Канада надасть Україні летальну зброю вартістю понад $6 мільйонів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Канада вирішила виділити Україні допомогу на тлі російського вторгнення: будуть і кредит, і летальне озброєння.

Про це премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив 14 лютого.

Оттава надасть Києву кредит у розмірі $392 мільйони (на додаток до раніше оголошеного кредиту у розмірі $94 мільйони), а також надасть летальну зброю на суму $6,1 мільйона. Яка саме це буде зброя — поки невідомо.

Вранці 14 лютого стало відомо, що Канада виводить з України своїх військових та інструкторів, однак навчальна місія не закінчується. На кінець січня 2022 року на території Львівської області перебували 260 канадських солдатів, вони проводили навчання та обмінюювались із ЗСУ досвідом. Уже 5 лютого Канада відправила в Україну борт з військовою допомогою, де було нелетальне озброєння та інструктори, які мали працювати тут до кінця березня 2025 року.

  • На тлі загрози масштабного вторгнення військ Росії Канада відправила до України «невеликий контингент» із бійців елітного підрозділу, які прибули до країни 9 січня. Контингент є частиною міжнародних зусиль під егідою НАТО зі стримування російської агресії, але він не проводитиме тренувань і не перевірятиме інструкторів. Його завдання — розробити план евакуації канадських дипломатів у разі масштабного вторгнення.
  • 13 лютого Австралія та Канада на тлі російської загрози ухвалили рішення тимчасово перенести свої посольства з Києва до Львова.