«Пропагандистський ролик із трупами». У Пентагоні уточнили план провокації Росії для вторгнення в Україну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Росія планує зняти сфабрикований пропагандистський ролик нібито нападу українських сил на російську територію або на «російськомовне населення», імовірно, Донбасу.

Про це повідомляють CNN, ВВС і The Washington Post, яка змінила свій матеріал про розсекречений план вторгнення Росії, майже повністю переписавши його.

Газета WP трохи раніше писала про новий розсекречений план вторгнення з посиланням на чотири джерела в американській розвідці. У матеріалі йшлося про провокацію у вигляді теракту, але взагалі не розкривалося жодних деталей. О 21:40 за Києвом газета змінила свій текст. Тепер у ньому уточнюється, що саме планує РФ, за словами Кірбі.

Перша версія матеріалу

Скриншот

Представник Пентагону заявив, що розвідка США має дані про підготовку спецслужбами РФ фейкового відео теракту або атаки на людей, яке буде використано як привід для вторгнення. Кірбі сказав, що такий ролик може бути «дуже натуралістичним» — імовірно, у ньому фігуруватимуть «трупи й актори, які зображають скорботних людей, а також кадри зруйнованих обʼєктів чи бойової техніки». Найімовірніше, це буде сцена інсценованого вибуху.

Високопосадовець адміністрації Байдена повідомив CNN, що на відео може бути фейкова українська військова техніка або фейкове озброєння країн НАТО. Це Росія може використати, щоб звинуватити країни Заходу у причетності до атаки.

Імовірно, фальшива атака на відео буде спрямована проти РФ, щоб Кремль наголосив на загрозі безпеці Росії.

«Щиро кажучи, це показує рівень цинізму. Ми не стверджуємо, що це те, що вони збираються робити. Ми говоримо, що цей варіант перебуває на розгляді [Москви]», — заявив заступник радника з національної безпеки Джон Файнер.

Спікер президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував це агенції ТАСС.

«Це не перша подібна обіцянка. Раніше схожі теж озвучувалися. Але так нічого й не виходило», — сказав він.

  • У грудні 2021 року міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про нібито підготовку бійцями американських ПВК провокацій на Донбасі з використанням «хімічних компонентів». За його словами, хімікати доставили до Авдіївки та Червоного Лиману. США ці твердження спростували. Розвідка Міноборони України повідомляла, що цю ситуацію РФ може використати як привід, щоб розпочати війну.
  • 14 січня повідомлялося, що США мають дані про те, що Росія підготувала групу бойовиків для провокацій на Донбасі. Вони «під чужим прапором» мають провести спецоперацію, яка дасть привід.
  • Розвідка України 14 січня повідомляла, що підрозділи РФ та її сателітів уже отримали відповідні розпорядження. При цьому провокації очікуються в невизнаному Придністровʼї.