МЗС Білорусі викликало посла України через нібито проліт розвідувального безпілотника

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України через нібито перетин кордону українським безпілотником.

Про це повідомляє МЗС Білорусі.

Ігорю Кизиму заявили «рішучий протест» у звʼязку із «цілеспрямованим» запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі.

«Згаданий український БЛА 24 січня 2022 року незаконно перетнув державний кордон Білорусі, був зафіксований у повітряному просторі нашої країни та згодом примушений сісти спеціалістами Збройних сил», — заявили в МЗС.

На основі аналізу даних бортової апаратури нібито встановлено, що його запустили для «проведення нелегальної розвідувальної діяльності над військовим полігоном «Брестський». МЗС Білорусі звинуватило Україну у провокуванні ескалації ситуації в регіоні та закликало утриматися від «деструктивних дій».

  • Відносини з Україною загострилися після початку в Білорусі протестів проти переобрання президентом Олександра Лукашенка в серпні 2020 року. Кілька учасників акцій загинули, тисячі були побиті, затримані та отримали покарання за рішенням суду. Україна, як і західні країни, не визнала Лукашенка президентом Білорусі. У відповідь Лукашенко звинуватив Україну у причетності до організації та підбурюванні до заворушень у країні.
  • 2 лютого в Білорусі стартував перший етап військових навчань «Союзна рішучість — 2022», який триватиме до 9 лютого. У них беруть участь кілька десятків тисяч військовослужбовців, а також сотні одиниць озброєння. На тлі скупчення понад 130 тисяч російських військових на кордоні українська влада та Захід побоюються, що навчання можуть використати для вторгнення.