«Заспокоїли ринки». Зеленський заявив про стабілізацію гривні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Українській владі вдалося стабілізувати курс гривні, попри ситуацію навколо країни.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у коментарі журналістам 2 лютого.

«Я вважаю, що ми втримали ситуацію. Ми робили багато різних кроків, стабілізували гривню. І вважаю, що заспокоїли ринки. На сьогодні я з відповідальністю можу це констатувати. Ми бачимо, що відбувається укріплення національної валюти», — сказав він.

За словами Зеленського, він спілкувався про це з головою Національного банку України Кирилом Шевченком.

«Ми розуміємо, що буде завтра. Ми вийшли із ситуації, коли кожен ранок для нас є фінансовим ризиком. Сьогодні ми розуміємо, що ситуація стабільна», — запевнив президент.

Також глава держави зауважив, що багато для стабілізації гривні зробили партнери України, європейські лідери, які надали фінансову підтримку.

«Це також був сигнал для ринків, для інвесторів, що Європа вірить в Україну, у стабільну ситуацію, вірить у наш ринок і банківську систему, тому не треба виводити гроші», — наголосив Зеленський.

  • У січні Нацбанк України підвищив облікову ставку до 10% і погіршив прогноз інфляції.
  • З початку року курс долару на валютному ринку зріс із 27,2 до майже 29 гривень за долар. Регулятор намагався стримати курс. За даними Нацбанку, одна з ключових причин, чому дешевшає національна валюта, — загроза вторгнення Росії в Україну.
  • Українська розвідка повідомила, що Росія стягнула до кордонів близько 130 тисяч військових. РФ заперечує плани щодо вторгнення.
  • П’ять країн запустили фонд допомоги Україні під назвою «Партнерство за сильну Україну». До 2024 року його планують наповнити до £35 мільйонів (1,3 мільярда гривень).