Рада суддів оголосила новий конкурс на посаду судді Конституційного суду

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Рада суддів України оголосила про початок нового конкурсу на посаду судді Конституційного суду.

Про це повідомили у пресслужбі РСУ.

Як зазначається, заяви кандидатів прийматимуться з 29 січня до 28 лютого включно.

«Документи, подані до Ради суддів після 28 лютого 2022 року, не розглядатимуться», — наголосили у пресслужбі.

Також у РСУ уточнили, що кандидати повинні подати низку документів, зокрема, заяву про участь у конкурсі, автобіографію, мотиваційний лист, копію паспорта, трудову книжку, послужний список, декларацію кандидата та декларацію родинних зв’язків, а також декларацію доброчесності судді, копію диплома про вищу юридичну освіту (з додатками).

Окрім цього, кандидати повинні подати медичні довідки про стан здоров’я, довідку про допуск до державної таємниці, копію військового квитка, а також заяву на проведення перевірки та згоду на обробку і оприлюднення копій документів.

  • Нагадаємо, на початку березня 2021 року відбувся 8-й з’їзд суддів України, на ньому розглядали питання про обрання судді Конституційного суду. Однак тоді жодна з кандидатур не набрала необхідну кількість голосів. Зазначимо, посли «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) закликали делегатів з’їзду суддів не призначати членів ВРП та суддів КСУ, поки не будуть встановлені прозорі процедури їхнього відбору.
  • 29 грудня 2020 року, Зеленський своїм указом відсторонив главу Конституційного суду Олександра Тупицького на два місяці, а 28 лютого — ще на місяць. У КСУ назвали указ президента юридично нікчемним, а Тупицький його оскаржив.
  • 27 березня 2021 року Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного суду. Зеленський мотивував своє рішення тим, що «окремі судді Конституційного суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».
  • 14 липня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду визнав незаконним і скасував указ президента про скасування указу про призначення Тупицького суддею КСУ. В Офісі президента заявили, що Верховний суд намагається захистити корупційну систему.