The Guardian: Назарбаєв перебуває в Казахстані та веде «запеклі перемовини» з президентом для збереження влади та активів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не виїхав з країни і продовжує там перебувати. Увесь цей час він веде запеклі перемовини з президентом Касим-Жомартом Токаєвим для збереження влади і активів.

Про це повідомили джерела видання The Guardian.

Від самого початку протестів у країні Назарбаєв жодного разу не коментував їх і не з’являвся на публіці. Через це у Казахстані ширилися чутки про те, що він покинув країну або взагалі помер. Однак джерела запевняють, що Назарбаєв перебуває у Казахстані.

«Моя найкраща інформація на сьогодні: Назарбаєв живий, а з Токаєвим ведуться запеклі переговори про перерозподіл активів, видобування та ренти», — зазначило джерело.

За словами джерела, боротьба за владу у Казахстані триває. Скориставшись протестами Токаєв позвільняв деяких людей, які вважалися людьми Назарбаєва та належали до його найближчого оточення. Зокрема, багаторічним соратником Назарбаєва був колишній очільник Комітету нацбезпеки Карім Масімов. До цього він був прем’єром країни та головою Адміністрації президента Казахстану. Після звільнення його затримали за підозрою у державній зраді.

Також казахстанські ЗМІ повідомляють, що у країні поступово відходять від культу особи Назарбаєва. У Талдикоргані, де повалили пам’ятник Назарбаєву, не поспішають його відновлювати. Аналогічна ситуація в Алмати, де влада активно ремонтує пошкоджені під час протестів об’єкти. Там досі не відновили таблички з ім’ям Назарбаєва на проспекті, який носить його назву.

Крім цього, невдовзі після протестів стало відомо, що двох зятів Назарбаєва позвільняли з найвищих менеджерських посад у ключових державних підприємствах, які займалися видобутком та продажем нафти і газу.

  • У Казахстані 2 січня розпочалися масштабні протести проти підвищення вартості палива, але вже через день вони переросли у повстання проти режиму. Спочатку в питанні палива влада пішла на поступки, але вже 5 січня президент назвав протестувальників «терористами» і покликав на допомогу війська країн ОДКБ. У містах силовики та військові активно застосовували проти людей бойову зброю.
  • 9 січня влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни «ситуація стабілізувалася і перебуває під контролем». Війська ОДКБ почали виходити з країни. За даними Генпрокуратури, під час протестів загинули 225 людей, серед них 19 правоохоронців та військових.