У Херсоні заперечили перехід до «помаранчевої» зони. Припустили, що це — механічна помилка

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У мерії Херсону заявили, що перехід області до «помаранчевої» зони карантину — це механічна помилка, підстав для цього нібито немає.

Про це у відеозверненні 10 січня заявив виконувач обовʼязків заступника херсонського міського голови Роман Головня.

За його словами, наразі Херсон перебуває на межі «жовтої» та «зеленої» зони — «і жоден показник не говорить про те, що область треба віднести до «помаранчевої» зони». Як приклад Головня навів наступні показники за останню добу у Херсоні: зафіксовано 10 нових хворих і дві смерті. Зі 180 ліжок, які розгорнуті для хворих на коронавірус, зайняті 40, що становить 22,2%.

На думку Головні, інформація про «помаранчеву» зону могла зʼявитись через механічну помилку під час внесення даних до загальної бази. Наразі департамент охорони здоров’я облдержадміністрації з’ясовує всі обставини.

Інформація про перехід Херсонщини до «помаранчевої» зони зʼявилась 9 січня у таблиці від Міністерства охорони здоровʼя: в області була перевищена динаміка рівня госпіталізацій — 78,6% при показнику 50%. При цьому рівень захворюваності на коронавірус — 65 при відповідному показнику 75 на 100 тисяч населення.

  • У «помаранчевій» зоні діють такі самі карантинні правила, що й у «жовтій», але це означає, що Херсонська область наближається до «червоної» зони. У ній карантинні правила посилюються. У «жовтій» зоні основне правило полягає в тому, що відвідувати громадські заклади можуть лише ті, хто отримав принаймні одну дозу щеплення проти COVID-19 і має «жовтий» COVID-сертифікат.
  • 15 грудня Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Він діє в Україні з травня 2020 року.
  • 6 січня в Україні дозволили бустерну вакцинацію для всіх людей від 18 років. Бустером бажано щепитися в період від 6 до 9 місяців після отримання другого щеплення. Вакцинуватимуть препаратами Moderna або Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина.