«Талібан» закликав владу Казахстану і протестувальників до діалогу. Афганістан — спостерігач в ОДКБ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Радикальний ісламський рух «Талібан», який у серпні 2021 року захопив владу в Афганістані, закликав владу Казахстану та протестувальників до мирного діалогу.

Відповідну заяву опублікував речник Міністерства закордонних справ Афганістану Абдул Кахара Балхі у Twitter.

«Ісламський емірат Афганістан» уважно стежить за поточною ситуацією в Казахстані та як сусід і торговий партнер стурбований недавніми заворушеннями у країні. Закликаємо уряд і протестувальників вирішити проблеми шляхом мирного діалогу, щоб мир повернувся до країни», — написав Балхі.

Афганістан з 2013 року є державою-спостерігачем при парламентській асамблеї Організації Договору з колективної безпеки. При зміні влади в Афганістані країна цей статус не втратила. Водночас у Росії та Казахстані «Талібан» визнаний терористичною організацією.

  • У Казахстані 2 січня почалися масштабні протести проти підвищення вартості палива, але вже через день вони переросли у повстання проти правлячого режиму. Протестувальники вийшли на вулиці з вимогою відставки всього уряду, включно з фактичним лідером Нурсултаном Назарбаєвим і президентом Касим-Жомартом Токаєвим.
  • 4 січня по всій країні почалися зіткнення із силовиками, спроби захоплення адмінбудівель і мародерства. Президент Казахстану назвав протестувальників «терористами» і запросив на допомогу війська країн ОДКБ. Казахстанські силовики й армія застосували зброю проти мітингувальників, а в Алмати з 6 січня почалася «зачистка».
  • Станом на 6 січня під час протестів загинули щонайменше 30 демонстрантів. В МВС заявили про 18 загиблих силовиків. Загалом поранення дістали понад тисячу людей, затримано — майже 2,5 тисячі. Точних даних щодо кількості загиблих досі немає.