Підрозділи пострадянського «аналога НАТО» розпочали «виконання завдань» з придушення заворушень у Казахстані: Росія відправила десантників

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Організація Договору з колективної безпеки (ОДКБ) направила військових до Казахстану. Від Росії до складу контингенту увійшли підрозділи повітрянодесантних військ.

Про це повідомили в організації, цитує Интерфакс.

Як зазначається, їхнім завданням стане охорона державних та військових обʼєктів, сприяння силам правопорядку.

Наразі передові підрозділи російських військових вже розпочали «виконання завдань» у Казахстані, проте перекидання підрозділів ще триває.

Також в ОДКБ уточнили, що до складу «миротворчого контингенту» увійшли військові Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизії. Нині невідомо, які війська відправили інші країни.

За даними Міністерства охорони здоров’я, під час протестів у Казахстані постраждали вже понад тисячу людей. Як розповіла перша заступниця голови МОЗ Ажар Гініят в ефірі державного телеканалу «Хабар 24», 400 людей госпіталізовано, 62 постраждалих у реанімації. Водночас у МОЗ не назвали кількість загиблих під час масових протестів.

Тим часом на площу Республіки в Алмати знову почали сходитися люди. За даними місцевих ЗМІ, нині там перебуває близько 300 людей. Також протестувальники виходять на вулиці та площі інших міст.

  • На заході Казахстану, у Мангістауській області з 2 січня тривають протести через підвищення вартості палива у 2—2,5 раза. Тисячі людей вийшли на мітинги, зокрема в найбільших містах області Жанаозен і Актау — вони першими у країні висловили невдоволення.
  • Демонстранти вимагають уже не тільки знизити ціну на газ удвічі, але й відправити уряд у відставку, викорінити корупцію і кумівство, будувати фабрики та заводи, скоротити безробіття.
  • 4 січня Токаєв запровадив режим надзвичайного стану в Мангістауській області та в Алмати. В Алмати на період надзвичайного стану введено комендантську годину — з 23:00 до 07:00.
  • 5 січня Токаєв відправив уряд у відставку, як того вимагали протестувальники, а також розширив режим НС на Алматинську область. Попри відставку уряду, протести лише посилилися — активісти штурмували і підпалювали будівлі адміністрацій та боролися з правоохоронцями.
  • У місті Алмати 5 січня розпочалася «антитерористична операція».