Литва на кордоні із Білоруссю збудувала 10 кілометрів незруйновних парканів. Восени так буде вздовж усієї границі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Литва на тлі міграційної кризи проклала вздовж кордону із Білоруссю понад 150 км колючого дроту й збудувала 10 кілометрів незруйновних парканів, а восени 2022 року завершить будівництво на всій ділянці кордону.

Про це у Facebook 31 грудня повідомив голова литовського парламентського Комітету з національної безпеки та оборони (КНБО) Лаурінас Кащюнас.

«Ми закінчуємо рік із наступними результатами: на кордоні проклали 150 км 436 метрів шестиспіральної концертини та збудували понад 10 км стаціонарних незруйновних парканів. А наступний рік має стати поворотним. У вересні ми завершимо будівництво кордону на всій ділянці литовського кордону з Білоруссю», — повідомив Кащюнас.

Крім того, Литва підписала угоди на установку систем прикордонного контролю. Це означає, що наприкінці 2022 року країна зможе повністю контролювати порушення: чи то нелегальна міграція, чи контрабанда. Також у 2022 році ЄС збільшить фінансування на технологічне забезпечення прикордонників.

Кащюнас анонсував, що до кінця 2022 року Литва матиме найсучаснішу систему охорони кордонів у Європі.

  • Після введення санкцій проти Білорусі за фальсифікацію президентських виборів, придушення опозиції та протестів на кордон Євросоюзу (Польща, Литва, Латвія) ринув потік мігрантів із країн Близького Сходу. У Європі впевнені, що режим Олександра Лукашенка навмисно створив міграційну кризу (збільшивши авіарейси з країн Близького Сходу), щоб помститися. Офіційний Мінськ звинувачує у кризі Європу, яка нібито сама відчинила двері для мігрантів, зокрема із захопленого талібами Афганістану, і відмовляється їх приймати.
  • 9 листопада ЗМІ повідомили, що білоруські прикордонники перекинули сотні мігрантів до кордону з Литвою. Країна на місяць запровадила на кордоні надзвичайний стан.