Комісія з обрання очільника САП збереться увечері 24 грудня. Там мають оголосити переможця

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Комісія з обрання очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури збереться увечері 24 грудня. На ній мають оголосити переможця конкурсу.

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

«24 грудня 2021 року о 16 год. відбудеться чергове засідання комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі», — йдеться у повідомленні.

На цьому засіданні члени комісії мають остаточно затвердити переможця конкурсу та внести подання до Офісу генпрокурора на його призначення.

За підсумками підрахунку голосів членів комісії детектив НАБУ Олександр Клименко отримав 246 балів для зайняття посади керівника САП, а прокурор Офісу генпрокурора Андрій Синюк отримав 229 балів. Таким чином Клименко має очолити САП, а Синюк стати його заступником. Тобто фактично результати конкурсу вже є, але технічно ці люди не призначені — комісії не вистачило голосів для затвердження остаточних результатів. За рішення не проголосували члени, призначені Верховною Радою — це Олена Бусол, Євген Соболь, Катерина Коваль, Андрій Гуджал та Богдан Романюк.

Свою відмову вони пояснили тим, що, мовляв, «залишився незатвердженим допуск до держтаємниці одного з кандидатів». Відтак голова комісії Коваль заявила, що засідання треба перенести, аби отримати офіційний документ про такий дозвіл (хоча усно вона його отримала).

  • 21 серпня 2020 року Назар Холодницький пішов з посади очільника САП за власним бажанням. Тимчасовим виконувачем обов’язків глави призначили Максима Грищука. У вересні 2020 року Верховна Рада затвердила своїх представників у комісії з обрання голови САП. Кандидатури від парламенту активно критикувалися Заходом.
  • Конкурсна комісія понад рік обирала нового голову САП, причиною цього стали внутрішні конфлікти та імовірний «тиск влади». При цьому двох кандидатів на посади голови САП і заступника голови таки обрали. Крім того, президент Володимир Зеленський ще у вересні цього року пообіцяв президенту США Джо Байдену, що САП отримає нового керівника до кінця 2021 року, така ж обіцянка міститься у меморандумі України з МВФ.