ВООЗ схвалила вакцину компанії Novavax від коронавірусу. Восени Україна розірвала угоду на її поставку

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Всесвітня організація охорони здоровʼя дозволила для екстреного застосування вакцину від коронавірусу, розроблену американською компанією Novavax.

Про це йдеться в повідомленні ВООЗ.

«Вакцина відповідає стандартам ВООЗ щодо захисту від COVID-19, оскільки переваги препарату набагато переважують будь-які ризики. Вакцина може використовуватися в усьому світі», — підкреслили в організації.

Препарат має назву Covavax, його виробляють в Індії за ліцензією Novavax. В організації зазначили, що вакцину Covovax оцінювали за процедурою для використання в надзвичайних ситуаціях. В основі досліджень — дані про якість, безпеку й ефективність.

Covavax — субодинична вакцина, яка складається із суміші вірусних білків різних типів. Вони не є цільними вірусами, а лише їхніми частинками, які розпізнає імунна система. Субодиничні вакцини роблять з білків, отриманих біотехнологічно — без розмноження вірусу в культурі клітин. За такою технологією створюються вакцини, які вже використовуються в календарі щеплень, зокрема проти гепатиту В та гемофільної інфекції.

У листопаді міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що Україна розірвала контракт на поставку 10 мільйонів доз вакцин компанії Novavax від коронавірусу, які обіцяли доставити ще влітку.