Європейський регулятор схвалив ще одні ліки від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) рекомендувало видати реєстраційне посвідчення лікам від коронавірусу «Сотровімаб».

Про це регулятор повідомив 16 грудня.

«Комітет з питань лікарських засобів для використання людиною (CHMP) ухвалив позитивний висновок, рекомендуючи надати реєстраційне посвідчення на лікарський засіб «Сотровімаб» (Sotrovimab, XEVUDY), призначений для лікування дорослих та підлітків (віком від 12 років і з масою тіла щонайменше 40 кг) від коронавірусу», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, цей препарат призначений для пацієнтів із симптомами у легкій формі, які не потребують під’єдання до кисню, але мають високий ризик розвитку важкої форми захворювання.

Наразі рекомендацію EMA відправили до Європейської комісії, яка видає реєстраційні посвідчення.

Згідно з даними клінічних досліджень, лікування «Сотровімаб» знижує ризик госпіталізації або смерті на 79% у дорослих з COVID-19 легкого та середнього ступеня тяжкості. Препарат є ефективним і проти нового штаму коронавірусу «Омікрон».

  • На початку грудня Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення Великої Британії (MHRA) схвалило застосування препарату для лікування коронавірусу на основі моноклональних антитіл — «Сотровімаб».
  • У травні США дали дозвіл на використання препарату для лікування коронавірусу «Сотровімаб». У липні Євросоюз підписав угоду з GSK про постачання до 220 тисяч доз препарату. Першою європейською країною, де його дозволили застосовувати, стала Італія.
  • 19 листопада Європейське агентство лікарських засобів схвалило застосування таблеток «Молнупіравір», а 24 листопада Кабмін дозволив їх використання в Україні.