Швейцарія ще на рік заморозила активи Януковича та його оточення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Федеральна рада Швейцарії вирішила продовжити замороження активів експрезидента-втікача Віктора Януковича і його оточення до лютого 2023 року.

Про це повідомляє уряд Швейцарії.

У відомстві пояснили, що продовжили на рік превентивне блокування активів, щоб підтримати співпрацю у сфері правосуддя з українською владою. При цьому в уряді Швейцарії підкреслили, що максимальна тривалість такого заморожування обмежена десятьма роками.

Влада Швейцарії також нагадала, що у лютому 2014 року у зв’язку з тодішньою ситуацією в Україні уряд заморозив активи Януковича та його оточення на суму приблизно 70 мільйонів швейцарських франків ($76 млн).

  • У червні 2019 року суд Європейського Союзу загальної юрисдикції вперше анулював санкції, які запроваджували проти президента-втікача Віктора Януковича.
  • 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.
  • 28 січня 2021 року Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) — через підписання «Харківських угод» на користь Росії. Янукович начебто надав тоді ще президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України. Янукович заявив, що готовий свідчити у цій справі і запросив Офіс генпрокурора та ДБР до Ростова.