Суд ЄС уперше зняв санкції з Януковича, але його активи залишаються замороженими

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Суд ЄС уперше зняв санкції з Януковича, але його активи залишаються замороженими

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Суд Європейського Союзу загальної юрисдикції вперше анулював санкції, які запроваджували проти президента-втікача Віктора Януковича.

Про це йдеться на офіційному сайті суду.

Суд анулював рішення Ради ЄС від 2019 року про продовження санкцій, накладених на колишнього президента України Віктора Януковича та його сина Олександра. Фактично рішення суду стосується санкцій, які вже втратили чинність, оскільки у березні цього року їх продовжили на підставі уже нормативно-правового акту.

Тобто активи Януковича та його сина залишаються замороженими до 6 березня 2022 року. Нюанс полягає у тому, що експрезидент оскаржував ці санкції у суді, але поки судді винесли рішення, то документ уже втратив чинність, оскільки був продовжений на підставі іншого акту.

Коли проти особи застосовуються багаторічні санкції, то перед їхнім продовженням Рада ЄС зобовʼязана перевірити, чи дотримувалось право цієї людини на судовий розгляд в розумні терміни. Однак суд заявив, що Рада не змогла встановити цього.

«За цих обставин Суд заявляє, що неможливо встановити, що до схвалення оскаржуваних актів Рада переконалася у тому, що українські судові органи дотримали право на ефективний судовий захист цих осіб в контексті кримінальної справи», — йдеться у повідомленні суду.

Тобто, якщо надалі Київ не надасть суду відповідні докази, то ЄС може не продовжити санкції після 6 березня 2022 року.

В останні роки Євросоюз почав знімати обмеження з чиновників часів Януковича через недостатні докази від українського слідства, але санкції проти самого Віктора Януковича ще не анульовували жодного разу.

  • 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.
  • 28 січня 2021 року Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) — через підписання «Харківських угод» на користь Росії. Янукович начебто надав тоді ще президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України. Янукович заявив, що готовий свідчити у цій справі і запросив Офіс генпрокурора та ДБР до Ростова.