Адвокати Януковича планують оскаржити дозвіл на заочне розслідування щодо нього

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Адвокати Януковича планують оскаржити дозвіл на заочне розслідування щодо нього

Valery Matytsin \ TASS via Getty Images

Адвокати експрезидента-втікача Віктора Януковича заявили про намір оскаржити рішення суду, який дозволив заочне досудове розслідування щодо нього у справі про захоплення державної влади.

Про це йдеться у заяві захисника Януковича Ігоря Федоренка, яку цитує «Радіо Свобода».

Адвокат назвав таке рішення суду «незаконним» і «ухваленим із численними процесуальними порушеннями і на підставі вибірковості правосуддя».

Коли саме буде подана скарга — не уточнюється, але адвокат запевняє, що це станеться «в найкоротші терміни».

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Шевченківський районний суд Києва дозволив заочне розслідування стосовно Януковича у кримінальному провадженні про захоплення державної влади. У цьому провадженні розслідуються події вересня-жовтня 2010 року — тоді Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 1996 року, яка значно розширювала повноваження Януковича.

  • 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав Януковича винним у державній зраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.
  • 28 січня 2021 року Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) — через підписання «Харківських угод» на користь Росії. Янукович начебто надав тоді ще президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України. Янукович заявив, що готовий свідчити у цій справі і запросив Офіс генпрокурора та ДБР до Ростова.