Офіс президента (вкотре) переконує, що заступник глави ОП Олег Татаров не курирує СБУ, НАБУ та прокуратуру

Автори:
Софія Телішевська, Оксана Коваленко
Дата:

В Офісі президента наполягають, що заступник глави ОП Олег Татаров як і раніше не взаємодіє з НАБУ, СБУ та прокуратурою.

Про це йдеться в інформаційній довідці, яку ОП надіслав «Бабелю» після того, як вийшов матеріал з розбором цієї теми — лінк на експлейнер тут.

У тексті документа йдеться, що жодні повноваження для взаємодії з правоохоронними органами Татарову не повертали.

В Офісі президента це пояснюють тим, що розпорядження (від 11 грудня 2020 року) глави ОП Андрія Єрмака стосовно повноважень Олега Татарова є самостійним, а зміни у розподіл обовʼязків не вносили. Тобто, згадане розпорядження є чинним до моменту його скасування окремим розпорядженням глави ОП.

«Обовʼязки щодо забезпечення взаємодії в установленому порядку Офісу президента України з органами прокуратури, Службою безпеки України та Національним антикорупційним бюро України було тимчасово покладено на заступника глави ОП Андрія Смирнова, який здійснює зазначені обовʼязки дотепер», — йдеться у поясненні.

Нагадаємо, Володимир Зеленський під час пресмарафону 26 листопада на запитання кореспондента «Бабеля» спершу погодився, а потім заперечив, що заступнику глави Офісу президента Олегу Татарову повернули всі повноваження.

Після пресмарафону Офіс президента пообіцяв «Бабелю» організувати розмову з Олегом Татаровим, аби прояснити ситуацію, але натомість надіслали відсканований документ з поясненнями.

  • Восени 2020 року Татаров став фігурантом справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії. Офіс генерального прокурора забрав його справу у НАБУ і передав до СБУ, а САП після цього почала розслідувати втручання у справу Татарова.
  • Після цього, у грудні того ж року Єрмак тимчасово передав частину повноважень Татарова Андрію Смирнову. Йшлося про взаємодію з НАБУ та Офісом генпрокурора. Вже наприкінці грудня, на тлі гучних скандалів, Єрмак передав Смирнову повноваження Татарова щодо взаємодії із СБУ. Декілька місяців Татаров не мав спілкуватися з НАБУ, Офісом генпрокурора та СБУ від імені ОП, але міг комунікувати з Нацполіцією та Держбюро розслідувань.