BioNTech та Pfizer перевіряють, чи захищає їхня вакцина від нового варіанту коронавірусу. На це піде близько двох тижнів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Компанії BioNTech та Pfizer почали тестувати свою вакцину від коронавірусу проти нового варіанту В.1.1.529, що має 32 мутації, який виявили в Південній Африці.

Про це, посилаючись на заяву німецької компанії, пише Reuters.

«Ми розуміємо стурбованість експертів і негайно розпочали тестування варіанту B.1.1.529. Ми очікуємо на отримання додаткових даних за результатами лабораторних тестів не пізніше, ніж за два тижні», — заявили в BioNTech.

Науковці зазначають, що ці дані дадуть зрозуміти, чи є B.1.1.529 альтернативним варіантом, для протидії якому потрібно змінити вакцину від коронавірусу.

За підрахунками представників BioNTech, на оцінку потрібно «приблизно два тижні».

Також у компанії розповіли, що зможуть змінити вакцину протягом 6 тижнів та відвантажити перші партії протягом 100 днів.

  • Штам B.1.1.529 виявили 11 листопада у Ботсвані. Згодом його підтвердили в ПАР та сусідніх країнах. У Гонконгу B.1.1.529 виявили у мандрівника, який прибув із Південної Африки.
  • Вчені вважають, що B.1.1.529 може бути небезпечнішим за усі відомі штами. Його ускладнена мутація (ймовірно) дозволяє оминати захист антитіл.
  • Велика Британія, Ізраїль та низка інших країни запровадили обмеження на поїздки своїх громадян у ПАР, Ботсвану, Лесото, Есватіні, Зімбабве, Намібію та Мозамбік через поширення нового штаму коронавірусу B.1.1.529.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я скликала екстрену нараду через поширення нового штаму коронавірусу.