До України прибули два катери типу Island, передані США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

До України прибули два патрульні катери типу Island, які передали Сполучені Штати Америки.

Про це повідомляють Військово-морські сили України.

У вівторок ці катери прибули на борту судна Ocean Grand з міста Балтімор, штат Меріленд. Вони отримають назви «Суми» та «Фастів». Катери увійшли до територіальних вод України, кінцева зупинка маршруту — Одеський морський торговельний порт. Там вони пройдуть митний контроль, розвантаження, відбуксирування до місць базування та підготовку до експлуатації.

«Вже незабаром на катерах «Фастів» та «Суми» буде піднято Військово-морський прапор України та під командуванням українських екіпажів вони розпочнуть свій бойовий шлях по забезпеченню морської безпеки в акваторіях Чорного та Азовського морів», — заявили в ВМС.

  • 8 листопада повідомлялося, що США відправили Україні ще два військові катери типу Island. Вони прибудуть у порт Одеси.
  • Президент Володимир Зеленський присвоїв пʼятому патрульному катеру Військово-морських сил типу Island (бортовий номер Р194) імʼя Героя України, прапорщика Вʼячеслава Кубрака.
  • Катер Р194 «Вʼячеслав Кубрак» ще на шляху до України зі США. Крім Р194, у ВМС ще чотири катери Island — «Старобільськ», «Словʼянськ», «Суми» і «Фастів». Україна їх одержала у рамках допомоги від США.