Австралія підписала оборонну угоду AUKUS про атомні підводні човни, через яку був скандал із Францією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У понеділок, 22 листопада, голова Міноборони Австралії Пітер Даттон підписав з американськими та британськими дипломатами угоду про офіційний старт програми оснащення атомними підводними човнами в рамках нового оборонного блоку AUKUS, який спровокував конфлікт із Францією.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Церемонія підписання договору відбулася у Канберрі — столиці Австралії.

Завдяки AUKUS Австралія отримає вісім сучасних атомних підводних човнів, здатних виконувати далекі місії. Країні це дозволить протидіяти напруженості в Тихоокеанському регіоні, де зростає китайсько-американське суперництво на тлі планів Китаю захопити Тайвань.

У рамках блоку Австралія, США та Велика Британія ділитимуться даними кіберрозвідки, технічними напрацюваннями та технологіями штучного інтелекту. США ж вдруге у своїй історії поділяться зі своїм союзником секретною технологією створення атомних підводних човнів. Перший раз це було у 1958 році — атомну технологію отримала Велика Британія.

  • 15 вересня США, Австралія і Британія оголосили про нове тристороннє оборонне партнерство AUKUS. Його мета — протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. У рамках партнерства Австралія відмовилась від контракту з Францією на $66 мільярдів на розробку 12 сучасних ударних підводних човнів із традиційними двигунами. Замість цього Австралія вперше побудує атомні підводні човни з використанням технологій, які надали США.
  • Китай назвав цю угоду «ідеологічними забобонами», а Франція вирішила відкликати послів зі США та Австралії.
  • Пізніше стало відомо, що деталі угоди AUKUS між Сполученими Штатами, Великою Британією та Австралією узгодили без відома президента Франції Емманюеля Макрона на саміті G7 у червні 2021 року.
  • 1 жовтня ЄС призупинив укладання торгової угоди з Австралією на тлі створення AUKUS. Голова Єврокомісії назвала дії союзників щодо Франції неприйнятними, а Париж відкликав із США та Австралії своїх послів. Повернулися посли після консультацій.