Австралія, Британія та США погоджували оборонну угоду на саміті G7 без відома Макрона

Автори:
Ангеліна Шеремет, Костя Андрейковець
Дата:

Деталі угоди Aukus між Сполученими Штатами, Великою Британією та Австралією узгодили без відома президента Франції Емманюеля Макрона на саміті G7 у червні 2021 року. Угода забрала у Франці контракт на $66 мільярдів на поставку підводних човнів Австралії.

Про це повідомляє газета The Telegraph.

Тодішнього міністра закордонних справ Великої Британії Домініка Рааба (який зараз є новим міністром юстиції) попереджали, що така угода може негативно вплинути на відносини з Китаєм і Парижем, але він все одно допоміг її узгодити на саміті G7. Крім того, усі відповідні британські документи щодо угоди Aukus класифікуються як «цілком таємні».

У суботу газета The Guardian повідомила, що переговори з США з цього питання тривали протягом декількох місяців в умовах найсуворішої таємності та що під час саміту G7 у Макрона не було жодних даних про те, що австралійці збираються розірвати угоду.

Як передає Le Figaro, міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що зрив контракту через втручання США і Великої Британії призведе до визначення нової стратегічної концепції НАТО. Він засудив дії союзників, а рішення Австралії назвав «ударом в спину».

«Подібне неприпустимо. Це свідчення кризи», — заявив міністр.

  • 15 вересня США, Австралія і Британія оголосили про нове тристороннє оборонне партнерство Aukus. Його мета — протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. У рамках партнерства Австралія відмовилась від контракту з Францією на $66 мільярдів на розробку 12 сучасних ударних підводних човнів із традиційними двигунами. Замість цього Австралія вперше побудує атомні підводні човни з використанням технологій, які надали США.
  • Китай назвав цю угоду «ідеологічними забобонами», а Франція вирішила відкликати послів зі США й Австралії.