Священнослужителі Києво-Печерської лаври напали на журналістів і відібрали телефон. Поліція розпочала провадження

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Києво-Печерській лаврі під час гасіння пожежі в майстерні в одній із будівель священнослужителі заважали роботі журналіста «Магнолія-ТВ» та відібрали в нього телефон. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

Про це повідомили у відділі комунікації поліції Києва.

«У поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Санкція статті передбачає штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років», — уточнили в поліції.

Як видно на відео з телефону журналіста, на прохання прокоментувати подію до працівників «Магнолії-ТВ» підійшов митрополит Павло (Лебідь), який проігнорував запитання і заявив: «З богом ідіть! Туди, за ворота, ідіть».

Через деякий час до журналіста й оператора підійшли два священнослужителі. Один із них зі словами: «А вам не доходе? Побити вас?», відібрав телефон у журналіста.

Згодом з’явилося відео, яке знімав оператор. На ньому видно, як чоловік, який назвався отцем Арсенієм, забирає телефон і швидко відходить до своїх «братів».

На вимогу журналіста повернути телефон митрополит Павло заборонив отцю Арсенію це робити: «Не віддавай нічого. Вичеркни — тоді віддай. Вас запросив хтось? Я вас запрошував? Яка [надзвичайна подія]? Ви помогли? Ви помогли заливати? Не треба, нічого не віддавай. З богом».

Зрештою отець Арсеній все ж погодився віддати телефон за воротами лаври, навздогін йому лунає вказівка митрополита Павла: «Дай йому по голові».

На відео також чутно, як священнослужитель Арсеній вимагає видалити записи з телефону та камери та щоб оператор перестав знімати.