В українсько-американській Firefly Aerospace назвали причину вибуху ракети Alpha — відмова електрозʼєднання

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Розслідування українсько-американської компанії Firefly Aerospace встановило, що причиною вибуху ракети Alpha під час дебютного польоту стала відмова електричного зʼєднання в одному з чотирьох двигунів.

Про це SpaceNews розповів виконавчий директор компанії Том Маркусік.

Збій у роботі зʼєднання закрив у балонах клапани подачі газу, і через 15 секунд польоту двигун зупинився. Ракета продовжила набирати висоту, доки не вийшла з-під контролю. Одразу після цього спрацювала система безпеки, і ракета вибухнула.

За словами директора, у майбутньому цю проблему легко усунуть — замінять деякі дрібні елементи, зокрема електричні зʼєднання (розʼєми).

Друга ракета Alpha вийде на випробувальний стенд у листопаді. Наступний запуск запланований на кінець січня 2022 року. Якщо він буде вдалим, у 2022 році компанія проведе ще чотири запуски Alpha, включно із запуском у рамках програми NASA з виведення на орбіту малих супутників.

  • 3 вересня 2021 року Firefly Aerospace дебютувала із запуском ракети Alpha, але вона вибухнула. Перша місія Alpha під назвою FLTA001 DREAM виводила на навколоземну орбіту (300 км) набір нетехнічних і технічних вантажів (мікросупутники) із 7 різних країн, а також дитячі малюнки та фотографії попередніх космічних польотів.
  • У лютому 2021 року стало відомо, що Firefly братиме участь у місячній програмі Artemis, за якою до 2024 року на Місяць повинні відправити людей. За контрактом з NASA компанія доставить вантажі на Місяць за допомогою свого посадкового модуля Blue Ghost.