Україно-американська компанія Firefly візьме участь у місячній місії Artemis

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україно-американська компанія Firefly Aerospace Inc. братиме участь у місячній програмі Artemis («Артеміда»), за якою до 2024 року на Місяць повинні відправити людей.

Про це повідомляють NASA і сама Firefly.

Компанія відповідатиме за доставку з Землі на Місяць корисного вантажу для досліджень ґрунту, теплових властивостей і магнітного поля, а також тестування технології збору зразків. Першу доставку вантажу здійснюватимуть за допомогою апарату Blue Ghost.

Від NASA компанія отримає на виконання робіт $93,3 мільйона.

  • Мета програми Artemis — висадка людини на Місяць у 2024 році та створення інфраструктури для подальшого відправлення астронавтів на Марс. Програма діє в кооперації з приватними компаніями. З NASA працюють Blue Origin, SpaceX і Dynetics, які створюють пілотовані кораблі. У грудні 2020 року NASA назвало перших 18 астронавтів для місій на Місяць, серед яких девʼять жінок.
  • Компанія Firefly, власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, була створена в Техасі у 2014 році як приватна американська компанія у сфері розробки ракетно-космічної техніки легкого класу. Компанія має офіс у Дніпрі, а також цех експериментального виробництва. Firefly планує з 2021 року запускати по дві ракети на місяць.