Blue Origin Джеффа Безоса успішно запустила і посадила космічний корабель New Shepard

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія Blue Origin Джеффа Безоса провела успішний запуск і посадку багаторазового суборбітального космічного корабля New Shepard, який в майбутньому будуть використовувати в пілотованих місіях (в основному туризм).

Тестовий запуск в рамках місії NS-14 був виконаний з майданчика Corn Ranch у Ван-Хорні, штат Техас.

Одноступенева багаторазова ракета New Shepard вивела капсулу за 100 км над рівнем моря, після чого вони розділилися — ракета сіла самостійно на пусковий майданчик, а капсула приземлилася за допомогою парашутів.

У свій 14-й запуск New Shepard отримав оновлення — засоби управління, дисплеї, а також системи звʼязку і регулювання температури. Все це буде використовуватися під час майбутніх пілотованих запусків з капсулою на шість посадкових місць.

  • Проєкт є прямим конкурентом компанії Ілона Маска SpaceX. З цього приводу Маск і Безос вже тролили один одного в соцмережах. 18-метрова ракета названа на честь Алана Шепарда — першого астронавта США, який здійснив суборбітальний політ.
  • У серпні 2020 року Blue Origin доставила в Космічний центр NASA повномасштабний прототип свого місячного посадкового модуля. Його планують використовувати в місячній програмі Artemis.