Кремль заявив про розробку порядку денного зустрічі Зеленського та Путіна. ЗМІ пишуть про «12 вимог» до Києва

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Кремлі заявили, що процес формування порядку денного можливої майбутньої зустрічі президентів Росії та України триває, але сам порядок ще не сформовано.

Про це повідомляє Интерфакс.

«Справді, між Офісом президента України та Адміністрацією президента нашої країни — це [Дмитро] Козак — здійснюються контакти з метою знайти той перелік питань, які могли б обговорюватися. І озвучувалися, і формулювалися різні пропозиції, але поки що в сухому залишку якогось загального розуміння та готовності до формулювання порядку денного можливої зустрічі немає», — сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Так Пєсков прокоментував повідомлення видання «КоммерсантЪ» про те, що російська сторона нібито передала до Києва 12 пунктів як підсумковий документ для можливої зустрічі Володимира Путіна та Володимира Зеленського.

За даними видання, Кремль вважає, що на зустрічі можна було б домовитися про відновлення повноцінних дипломатичних відносин і узгодити повернення послів до Москви й Києва, зняти взаємні торгово-економічні обмеження і скасувати санкції щодо фізичних і юридичних осіб.

Крім того, Росія виходить з того, що два лідери могли б ухвалити рішення про відновлення транспортного сполучення між двома країнами, а також домовитися про підготовку до 1 грудня 2022 року угоди про транзит і постачання газу на період після 2024 року. «Крим в російських темах для розмови не згадано зовсім, а питання врегулювання конфлікту на Донбасі — лише один раз», — пише видання. За його інформацією, відповіді від Києва Росія поки не отримувала.

  • Зеленський 20 квітня у відеозверненні запропонував Путіну провести зустріч на Донбасі, де триває війна. За його словами, на зустрічі радників лідерів «нормандської четвірки» пролунала пропозиція провести зустріч на лінії розмежування на Донбасі, щоб на власні очі побачити війну.
  • 22 квітня Путін заявив, що якщо Зеленський хоче обговорювати питання Донбасу, то йому потрібно напряму спілкуватися з ватажками бойовиків «ЛДНР». Але «якщо йдеться про розвиток двосторонніх відносин», то запропонував зустрітися в Москві «в будь-який зручний час».
  • У вересні у Кремлі заявили, що зустріч президентів Росії та України може не відбутися, якщо українська сторона планує порушувати на переговорах питання про повернення Криму.