Навальний звинуватив Apple та Google у співпраці з «авторитарним злодієм»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який зараз сидить у колонії, звинуватив компанії Apple та Google у причетності до фальсифікацій на виборах. Компанії видалили його додаток для голосування.

Відповідний допис він зробив в Instagram 23 вересня.

«Якщо щось і здивувало мене на минулих виборах, то зовсім не Путін, який фальсифікує результати, а те, як покірно всемогутній Big Tech перетворився на його помічників. Гіганти Apple і Google, виконуючи вимоги Кремля, видалили наш додаток. Мій улюблений YouTube видалив наше відео, а месенджер Telegram заблокував роботу нашого бота. [...] У нашому ж випадку сам намір організувати виборців, щоб потіснити партію влади, було оголошено злочинним, а Big Tech погодився з цим. Тим самим визнаючи право авторитарного злодія підпорядкувати собі і інтернет, перетворивши його в інструмент утримання влади», — заявив Навальний.

Крім того, Навальний зазначив, що «страшно засмучений і розчарований» Павлом Дуровим — засновником месенджера Telegram, який заблокував бота, який показував список кандидатів «Розумного голосування» по кожній ділянці. Дуров пояснив це «традицією дня тиші» перед виборами — хоча при багатоденному голосуванні в Росії день тиші скасований.

Зазначимо, що ЗМІ писали, що Кремль змусив Apple та Google піти на поступки, предʼявивши їм ледве не список співробітників, яких арештують. Навальний зазначив, що, якщо це правда, то мовчати про це — «найгірший злочин, це захоплення заручників».

  • У Росії 17 вересня почалось голосування на виборах у Держдуму. Цього ж дня Apple та Google видалили додаток російського опозиціонера Навального зі своїх магазинів. За день до цього працівників компаній запросили на зустріч із владою, де їм нагадали, що додаток повʼязаний із забороненим «Фондом боротьби з корупцією». У додатку публікували повідомлення з сайту Навального, також там була функція «Розумне голосування» — стратегія, яку висунула команда опозиціонера, аби позбавити провладну партію «Єдина Росія» голосів на виборах.
  • За результатами виборів путінська «Єдина Росія» знову отримала конституційну більшість. Партія Володимира Путіна й надалі зможе ухвалювати федеральні закони без підтримки інших партій, вносити зміни до Конституції, долати вето президента, а також визначати склад керівних органів Держдуми та її комітетів. Також до Держдуми пройшли партія Жириновського ЛДПР, комуністи КПРФ, соціалісти («Справедлива Росія — За правду») та «Нові люди» (партія російського бізнесмена Олексія Нечаєва).