Apple та Google видалили додаток Навального. Перед цим влада Росії погрожувала компаніям кримінальними справами

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Компанії Google і Apple видалили додаток «Навальний» зі своїх магазинів Google Play і App Store. Про це повідомляє «Команда Навального» у пʼятницю, 17 вересня, коли у Росії розпочалися вибори до Держдуми.

«Проти нас вся російська держава і навіть бігтех-компанії, але це не означає, що ми можемо опускати руки. Це дуже важливі вибори, і ми повинні зробити все, щоб перемогти єдиноросів», — заявила команда російського опозиціонера.

Основна причина блокування — цей додаток повʼязаний з «Фондом боротьби з корупцією», який у Росії визнали екстремістським і забороненим. У ньому публікували повідомлення з сайту опозиціонера Олексія Навального, також там була функція «Розумне голосування» — стратегія, яку висунула команда Навального, аби позбавити партію «Єдина Росія» голосів на виборах. Завданням «Розумного голосування» називалася «консолідація голосів тих, хто виступає проти «Єдиної Росії». Для цього творці платформи просили зареєструватися на сайті «Розумного голосування», залишивши свою адресу реєстрації та електронну пошту, на яку прийде імʼя кандидата, за якого варто голосувати.

В Україні додатки доступні як в магазинах Google, так і Apple. Пізніше команда Навального опублікувала у YouTube рекомендації щодо голосування на всіх 225 округах.

Зазначимо, що 15 вересня представників Apple і Google викликали в комісію Ради Федерації із захисту державного суверенітету і запобігання втручанню у суверенні справи Росії. На засіданні глава комісії Андрій Клімов заявив, що дії Google і Apple в період виборів розглядаються як втручання у справи Росії. Також в комісії повідомили, що якщо Google і Apple не видалять додатки «Навальний» і «Розумне голосування», деяким співробітникам буде загрожувати кримінальна відповідальність.

Вперше Роскомнагляд почав вимагати від Apple і Google видалити додаток «Навальний» наприкінці серпня. Якби вони відмовились, Росія сприйняла б це як «втручання у вибори».

  • 17 серпня 2021 року у Росії почались вибори до Державної думи, голосування триватиме три дні. На виборах обирають 450 депутатів Держдуми Росії — 225 депутатів за партійними списками та ще 225 у мажоритарних округах. Окрім депутатів, росіяни також голосуватимуть за керівників девʼяти субʼєктів РФ і депутатів 39 регіональних парламентів. У деяких російських містах обиратимуть і місцеві ради.
  • Голосування буде і в анексованому Криму, країни Заходу не визнають вибори там. Також цього разу Росія залучила до голосування і жителів окупованого Донбасу з російськими паспортами. Відкривати свої виборчі дільниці в ОРДЛО Росія не наважилась, а тому дозволила їм проголосувати онлайн, або ж виїхати на голосування до Ростовської області.
  • Президент Росії Володимир Путін підписав так званий закон проти «Фонду боротьби з корупцією» — він забороняє брати участь у виборах людям, «причетним до діяльності екстремістської або терористичної організації».