Російський суд визнав «Фонд боротьби з корупцією» Навального та його штаби екстремістськими. Їх повинні ліквідувати

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Російський суд визнав «Фонд боротьби з корупцією» Навального та його штаби екстремістськими. Їх повинні ліквідувати

DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images

Московський міський суд визнав організації «Фонд боротьби з корупцією», «Фонд захисту прав громадян» і штаби опозиціонера Олексія Навального екстремістськими. Вони повинні негайно самоліквідуватися.

Про це у своєму Twitter повідомили адвокати ФБК — «Команда 29».

Рішення суду набуває чинності негайно. Це означає, що організації повинні припинити діяльність і самоліквідуватися.

Їм заборонили поширювати будь-яку інформацію, здійснювати фінансові операції, а також організовувати акції або брати участь у виборах.

Адвокати зазначили, що тепер співробітникам організації та тим, хто здійснює «умисні дії, що відносяться до продовження або повторного виникнення діяльності даної організації», загрожуватиме до шести років позбавлення волі. Під цю класифікацію можуть потрапити навіть ті, хто просто фінансово підтримував ФБК.

Навальний вже відреагував на рішення суду. Він запевнив, що організація продовжить діяльність, навіть під іншими назвами.

«Зараз все зрозуміємо. Розберемося. Змінимося. Еволюціонуємо. Пристосуємось. Але від своїх цілей та ідей не відступимо. Це наша країна і іншої у нас немає», — зазначив політик.

  • На початку червня президент Росії Володимир Путін підписав так званий закон проти «Фонду боротьби з корупцією» увʼязненого опозиціонера Олексія Навального. Закон забороняє брати участь у виборах людям, «причетним до діяльності екстремістської або терористичної організації».
  • Наприкінці квітня Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії (Росфінмоніторинг) включила штаби Навального до переліку організацій, причетних до тероризму й екстремізму. Після цього соратник Навального Волков оголосив, що офіційно розпускає мережу регіональних штабів. Він пояснив, що робота штабів «у нинішньому вигляді є неможливою».