Попри невдоволення Франції, США не скасують оборонний договір з Австралією та Британією

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Сполучені Штати Америки, попри невдоволення Франції, не відмовляться від досягнутих домовленостей з Австралією та Великою Британією щодо побудови атомних підводних човнів.

Про це на регулярному брифінгу повідомила прессекретар Білого дому Джен Псакі.

Один з журналістів запитав, чи планують США відмовитися від відповідної угоди на тлі позиції Франції.

«Ні, у нас немає таких планів», — відповіла Псакі та підтвердила, що президент США Джо Байден має намір найближчим часом поспілкуватися телефоном із главою Франції.

«Час проведення бесіди узгоджується. Очікується, що вона відбудеться найближчими днями. Президент США в цій бесіді підтвердить нашу прихильність роботі з одним з наших давніх і близьких союзників — із Францією — за цілим спектром проблем, з якими стикається світова спільнота», — додала речниця.

  • 15 вересня США, Австралія і Британія оголосили про нове тристороннє оборонне партнерство AUKUS. Його мета — протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. У рамках партнерства Австралія відмовилась від контракту з Францією на $66 мільярдів на розробку 12 сучасних ударних підводних човнів із традиційними двигунами. Замість цього Австралія вперше побудує атомні підводні човни з використанням технологій, які надали США.
  • Китай назвав цю угоду «ідеологічними забобонами», а Франція вирішила відкликати послів зі США й Австралії.
  • Пізніше стало відомо, що деталі угоди AUKUS між Сполученими Штатами, Великою Британією та Австралією узгодили без відома президента Франції Емманюеля Макрона на саміті G7 у червні 2021 року.