З України до Грузії екстрадували ексначальника департаменту військової поліції часів Саакашвілі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Тбілісі з Києва спеціальним рейсом екстрадували колишнього начальника департаменту військової поліції Грузії Мегіса Кардаву, який займав посаду за президентства Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомляють «Ехо Кавказу» і телеканал Imedi.

У Грузії Кардаву звинувачують по 15 кримінальних справах, по девʼяти з яких він заочно засуджений. По прибуттю його відправлять до пенітенціарної установи № 12 в місті Руставі.

Про затримання Кардави в Україні стало відомо в листопаді 2017 року. З тих пір почався розгляд справи про його екстрадицію до Грузії, а сам Кардава перебував під домашнім арештом.

У вересні 2021 року Кардава заявив, що прискорена його екстрадиції це «акт політичної угоди між сторонами». Він вважав, що його видадуть Грузії в обмін на звільнення двох українських моряків, засуджених у Батумі за порушення державного кордону. Їх помилували указом президента.

  • Кардаву після зміни влади в Грузії в 2012 році звинуватили у низці злочинів, серед яких тортури, насильницькі дії сексуального характеру, розтрати та інше. Пізніше йому заочно винесли кілька вироків, серед яких 9 років за насильницькі дії сексуального характеру.
  • 14 липня 2021 року Батумський міський суд у Грузії засудив до 4 років позбавлення волі українців Юрія Хомича і Володимира Дьяченко у справі про незаконний перетин кордону. Українська сторона одразу заявила, що вважає рішення суду несправедливим і таким, яке не відповідає духу дружби і партнерства між країнами. 19 липня їх випустили з вʼязниці, а 30 липня вони повернулися до України.