ДБР заявило, що нардеп Лерос міг сам організувати підпал своєї машини. Матеріали передали в Офіс генпрокурора

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
ДБР заявило, що нардеп Лерос міг сам організувати підпал своєї машини. Матеріали передали в Офіс генпрокурора

Кузьмін Олександр / УНІАН

Державне бюро розслідувань з посиланням на відео, яке поширюють в інтернеті, заявило, що дії особи, схожої на нардепа Гео Лероса, можуть містити ознаки кримінального злочину. Вони підозрюють, що нардеп сам організував напад на себе і підпал свого Mercedes Benz.

Бюро посилається на змонтований відеоролик з імовірною участю Лероса, де він «обговорює деталі нападів».

Зазначимо, що це відео сьогодні, 13 вересня, близько четвертої години дня почало майже одночасно зʼявлятися в різних Telegram-каналах з багатотисячною аудиторією.

«На відео зафіксовано особу, що зовні схожа на народного депутата Гео Лероса, яка за грошову винагороду підшукує співучасників для вчинення кримінального злочину, а саме — імітації нападу на себе особисто задля створення ілюзії погроз нібито за політичну діяльність і з метою дискредитації органів державної влади», — ідеться в повідомленні ДБР.

Також, за даними Бюро, на відео чоловік [імовірно, Лерос] обговорює зі співрозмовником план використання цієї ситуації як інформаційного приводу для подальших публічних виступів.

Сам Лерос назвав це відео «брудною кампанією» проти нього у відповідь на події, які відбулися з ним у Раді минулого тижня [ідеться про штовханину з нардепом Миколою Тищенком]. Депутат переконує, що звук у відеоролику «повністю сфабрикований», і наголошує, що на ньому замазано 70% екрану.

У ДБР зазначили, дії нардепа можуть бути кваліфіковані за ч. 1 ст. 14 (підготовка до злочину) та ч. 2 ст. 384 КК України (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу). ДБР передало в Офіс генпрокурора відповідні матеріали для ознайомлення.

Поліція Києва уже заявила, що вивчає відеозапис розмови за «участю народного депутата».

Нагадаємо, що 28 серпня 2020 року народний депутат України Гео Лерос заявив про ймовірний підпал свого автомобіля. Інцидент він пов’язав зі своєю політичною діяльністю.

  • 1 вересня 2020 року з трибуни Верховної Ради Лерос звинуватив президента у «злитті зі старою системою» і порушенні передвиборчих обіцянок. Того ж дня його виключили з фракції. Лерос заявив, що це сталося за розпорядженням Зеленського, хоча сам президент це спростовує.
  • На початку жовтня 2020 року Лерос опублікував плівки, на яких нібито записані розмови «смотрящего за Києвом» Дениса Комарницького із заступником голови фракції «Слуги народу» Миколою Тищенком. Останній подав позов проти Лероса.
  • У березні 2021 року Лерос оприлюднив у Facebook відео, де брат глави Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює питання призначення на різні державні посади. На відео з прихованої камери Денис Єрмак говорить про те, як просуваються «потрібні» законопроєкти у Верховній Раді, посади в Київській митниці та компанії «Укрзалізниця».