У Києві ввели мораторій на реконструкцію та ремонт історичних будівель ХІХ—ХХ століть. Мінкультури назвало його неповним

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Києві ввели мораторій на реконструкцію або капітальний ремонт історичних будівель ХІХ—ХХ століть, аби їх не знищували. Однак у Мінкультури заявили, що цей мораторій пропонує не комплексний підхід, а частковий.

Відповідне рішення про заборону ухвалили на засіданні у вівторок, 31 серпня. Його підтримали 99 депутатів.

За словами секретаря Київської міської ради Володимира Бондаренка, за останні три роки КМДА направила Мінкультури подання про занесення 1 542 пам’яток і об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, але наразі в нього включили 73 обʼєкти.

Заступник міського голови додав, що це рішення сприятиме створенню умов для захисту історичних будівель на період, коли їх виявили та досліджують.

Водночас глава Мінкультури Олександр Ткаченко зазначив, що його відомство підтримує мораторій, але з повним комплексом захисту історичного ареалу, «що наразі не передбачено мораторієм КМДА».

«Цей мораторій пропонує не комплексний підхід, а частковий. Зокрема, містобудівні умови й обмеження не відкликаються. Що це означатиме для киян? Що будь-який забудовник у судовому порядку може легко обійти мораторій. На відміну від комплексного підходу Мінкультури, зафіксованого в історико-архітектурному опорному плані Києва», — наголосив Ткаченко.

  • Останнім часом мера Києва Віталія Кличка часто критикують в Офісі президента. Мер Києва припускає, що його хочуть звільнити з посади глави КМДА. Водночас у столиці руйнують або намагаються зруйнувати історичні будівлі (зокрема, «Квіти України», садибу Олександра Барбана та історичний будинок купця Уткіна).
  • Кличко запросив Ткаченка на 31 серпня до Київради на засідання, аби обговорити охорону культурної спадщини. Ткаченко заявив, що у відпустці, а до Київради прийде його заступниця. Однак їй не дали слова на засіданні.