«Талібан» заборонить музику в Афганістані — вона «суперечить» ісламу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Ісламістський рух «Талібан», який захопив владу в Афганістані, заборонить в країні музику.

Про це в інтервʼю The New York Times розповів представник руху Забіхула Муджахід.

«Музика заборонена в ісламі. Але ми сподіваємося, що зможемо переконати людей не робити таких речей, замість того, щоб тиснути на них», — сказав він.

Муджахід запевнив, що таліби хочуть «відновити країну», зруйновану десятиліттями війни, і побудувати майбутнє, в якому немає місця помсті.

Відповідаючи на питання про долю жінок Афганістану, таліб заявив, що у довгостроковій перспективі жінки зможуть повернутися до своїх повсякденних справ, а поки їм рекомендовано не виходити з дому і повністю закривати обличчя на вулиці з метою безпеки. Муджахід нагадав, що рекомендація діє до тих пір, поки всіх членів руху «не навчать правильно поводитися із жінками».

«Якщо вони ходять у школу, офіс, університет або лікарню, їм не потрібен махрам [чоловік-супровідник]», — сказав Муджахід.

  • Раніше таліби вимагали від США вивести війська і людей, які співпрацювали з силами НАТО, до 31 серпня. Влада США заявляла, що до цієї дати не встигне вивезти людей, але пізніше домовилася із талібами про невтручання у процес.
  • В аеропорту і навколо нього в очікуванні евакуації тисячі афганців. Сьогодні, 26 серпня, біля аеропорту сталися два теракти. Смертники вбили мінімум 13 осіб. Всього постраждали понад 70 людей, в тому числі 5 американців. Низка країн зупиняє евакуацію, оскільки американські війська залишають аеропорт Кабулу.