Держсекретар США: «Талібан» обіцяє не заважати евакуації людей з Афганістану після 31 серпня

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У США немає крайнього терміну для евакуації людей з Афганістану. Рух «Талібан», бойовики якого захопили країну, пообіцяв не заважати вивезенню людей через аеропорт Кабулу після 31 серпня. Цю дату таліби називали як дедлайн для вивезення військ і людей.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, передає AFP.

«У нас немає крайнього терміну для допомоги американцям, які залишилися в Афганістані та хочуть виїхати, а також афганцям, які підтримували нас і не змогли виїхати. Ці зусилля продовжуватимуться й після 31 серпня», — сказав Блінкен на брифінгу.

За його словами, процес евакуації триватиме «стільки, скільки буде потрібно». За оцінками американських відомств, у країні зараз перебувають близько 1 500 американців. Деякі з них досі думають, чи варто їхати.

На запитання, чи буде посольство США в Кабулі продовжувати роботу після виведення американських військ, Блінкен сказав, що «розглядаються різні варіанти».

  • Раніше таліби вимагали від США вивести війська і людей, які співпрацювали з силами НАТО, до 31 серпня. Влада США заявляла, що до цієї дати не встигне вивезти людей. У Пентагоні повідомили, що авіація США вже вивезла 88 тисяч людей. Наразі в аеропорту в очікуванні вильоту перебувають понад 10 тисяч людей.
  • На території Афганістану досі залишаються приблизно 90 громадян України, над евакуацією яких працюють дипломати.