Країни G7 узгодили «дорожню карту» відносин із талібами та закликали їх забезпечити евакуацію з Афганістану

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Країни «Великої сімки» провели позачергове онлайн-засідання через ситуацію в Афганістані. Вони узгодили «дорожню карту» відносин з ісламістським рухом «Талібан».

Про це йдеться в заяві країн G7, яку оприлюднив уряд Великої Британії.

Лідери США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Японії та Італії запевнили афганський народ у своїй підтримці та зазначили, що підтримуватимуть біженців з країни.

«Нашим першочерговим завданням є безпечна евакуація наших громадян і тих афганців, які співпрацювали з нами і допомагали нам протягом останніх двадцяти років, і безпечний вихід з Афганістану», — йдеться в заяві.

Країни наголосили, що оцінюватимуть «Талібан» не за словами, а за їхніми діями. Вони попередили, що таліби нестимуть відповідальність за порушення прав людини, зокрема жінок і різних меншин. Легітимність влади талібів залежатиме від виконання міжнародних зобов’язань.

«Умовою номер один, яку ми висуваємо як G7, є те, що вони [таліби] мають гарантувати до 31 серпня і далі безпечний виїзд для тих, хто хоче виїхати», — зазначив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.