РНБО: «Черкасигаз» повернуть у держвласність

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Підприємство «Черкасигаз» повернуть у державну власність.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні Ради нацбезпеки і оборони 20 серпня, заявив на брифінгу секретар відомства Олексій Данілов.

За його словами, було заслухано доповідь міністра енергетики Германа Галущенка з цього питання, після чого було прийнято протокольне доручення повернути в держвласність підприємство, «яке свого часу незаконно, шляхом шахрайських маніпуляцій держава втратила».

Данілов додав, що уряду та правоохоронним органам доручено зʼясувати, як держава втратила контрольний пакет акцій, і дізнатися, хто за цим стоїть, щоб відшкодувати збитки.

У грудні 2012 року пакет акцій підприємства «Черкасигаз», що належить НАК «Нафтогаз України», скоротився з 51 до 9,97%. Фонд державного майна заявляв, що рішення про приватизацію «Черкасигаз» не ухвалювалося. «Нафтогаз» не пояснив зменшення своєї частки. Тоді в число власників газової компанії увійшло ТОВ «Ласфано Україна», повʼязане з Надра Банком, найбільшим бенефіціаром якого був Дмитро Фірташ.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, у число власників «Черкасигазу» увійшло ТОВ «Ласфано Україна», що є співзасновником ТОВ «Фінансова компанія «Сонячне місто», радник якої Сергій Матвійчук очолював наглядову раду Надра Банку. Найбільшим бенефіціаром цього банку був бізнесмен Дмитро Фірташ.

Видання «БізнесЦензор» і LIGA.net пишуть, що ПАТ «Черкасигаз» контролюють бізнесмени Ігор Воронін та Юрій Величко — вони були топменеджерами в газових структурах Фірташа.