NASA призупинило співпрацю із SpaceX через позов Джеффа Безоса

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

NASA призупинило роботу над виготовленням космічного модуля для висадки на Місяць разом з компанією Ілона Маска SpaceX через судовий позов компанії мільярдера Джеффа Безоса.

Про це повідомляє Reuters.

Космічна компанія Безоса Blue Origin подала до федерального суду США позов проти NASA з приводу контракту вартістю 2,9 мільярда доларів, який космічна агенція у квітні уклала з компанією Ілона Маска SpaceX. За домовленостями SpaceX мала виготовити космічний модуль для висадки на Місяць.

Однак Blue Origin заявляє, що контракт порушує правила вільної конкуренції. Компанія Безоса також працювала над місячним модулем для NASA та пропонувала агенції альтернативний проєкт апарата.

Управління державної звітності США підтримало рішення NASA обрати єдиного постачальника місячного модуля.

«В обмін на тимчасове припинення робіт усі сторони погодилися на прискорений графік судових розглядів, який завершиться 1 листопада. Представники NASA продовжують працювати з Міністерством юстиції над розглядом деталей справи і сподіваються на своєчасне розвʼязання цього питання», — зазначили представники NASA.

  • Йдеться про висадку, яка планується у рамках програми Artemis. Її мета — доправити людей на Місяць у 2024 році та створити інфраструктуру для подальшого відправлення астронавтів на Марс. Програма діє в кооперації з приватними компаніями. У грудні 2020 року NASA назвало перших 18 астронавтів для місій на Місяць, серед них — девʼять жінок.
  • NASA розглядає пропозиції з розробки апарату від трьох компаній: Blue Origin, Dynetics і SpaceX. Artemis має стати першою американською програмою з дослідження глибинного космосу з часів Apollo Moon у 1960-х.
  • У лютому стало відомо, що анонсована висадка людей на Місяці в рамках місії Artemis у 2024 році може не відбутися, оскільки NASA бракує фінансування.