Україна закупила партію препарату «Тоцилізумаб» для лікування коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Україна закупила для лікування коронавірусу нову партію препарату «Тоцилізумаб».

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

За даними МОЗ, 2 784 флаконів препарату вже поставили на національний склад, звідки тоцилізумаб розподілять по регіонах.

Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда заявив, що дослідження препарату ще тривають, але «якщо є можливість зберегти життя — ми маємо її використати».

«Світова практика використання препарату та тогорічний досвід його участі в лікуванні українців дає підстави й надалі його застосовувати», — додав він.

Також Комаріда запевнив, що держпідприємство «Медичні закупівлі України» придбало патентований оригінальний препарат безпосередньо у виробника.

Окрім цього, МОЗ проводить закупівлю 14 346 упаковок «Ремдесивіру», експорт якого Індія призупинила через спалах коронавірусу навесні 2021 року.

«Є домовленості про постачання інноваційного противірусного препарату прямої дії. Цей препарат призначають пацієнтам, які перебувають на амбулаторному лікуванні, з метою уникнення ускладнень та госпіталізацій. Зараз він перебуває на третій (останній) стадії клінічних досліджень. МОЗ попередньо домовився про квоту на поставку препарату для лікування 300 тис. пацієнтів», — наголосили в міністерстві.

  • Восени Україна очікує на значне поширення штаму «Дельта», оскільки він зараз домінує у понад 20 країнах Європи. Уранці 28 липня стало відомо, що в Києві помер перший пацієнт, у якого діагностували саме цей штам вірусу.
  • Цей варіант коронавірусу має агресивніший та швидший перебіг, ніж попередні штами: на другий-третій день після госпіталізації у пацієнтів різко знижується сатурація, тому вони не можуть самостійно дихати та потребують перебування в реанімації. Вік важких хворих — від 30 до 40 років.
  • За даними департаменту громадського здоровʼя Англії, варіант «Дельта» в 1,6 раза заразніший, ніж «Альфа», у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації.
  • МОЗ відкрив в Україні понад 300 центрів вакцинації від коронавірусу — ось список з адресами та графіком роботи.