У Києві на братському похованні учасників революції 1917—1921 років встановили сцену

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Києві встановили сцену на братському похованні учасників революції 1917—1921 років, яке внесено до реєстру нерухомих пам’яток.

Про це в середу, 18 серпня, повідомив заступник Київського міського голови та секретар Київської міської ради Володимир Прокопів.

Він акцентує, що сцена стоїть просто на пам’ятному знаку.

Пізніше стало відомо, що сцену встановили організатори концерту Андреа Бочеллі до Дня Незалежності. Вони заявили, що немає жодних підтверджень, що ці поховання здійснювалися саме тут, а Прокопіва звинуватили у некоректності та маніпуляціях.

За день до цього, 17 серпня, на Алеї Героїв Небесної Сотні встановили інсталяції з радянськими мотивами — конструкції були частиною історичної художньо-театральної постановки. За задумом режисера, перформанс мав на меті коротко показати всі епохи, через які пройшла Україна на шляху до незалежності. Ця інсталяція викликала обурення серед людей, частину її повалили представники «Нацкорпусу», а Інститут нацпамʼяті заявив, що її взагалі приберуть.

  • На місце радянських інсталяцій прибув мер Києва Віталій Кличко і заявив, що керівництво Національного меморіального комплексу погодило встановлення інсталяцій, але місто таких дозволів не надавало. Також він зазначив, що організацією цього займається Офіс президента. Пізніше радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що міська влада Києва не могла не знати про ці інсталяції.