Президент Франції Макрон: Афганістан не повинен знову стати прихистком для тероризму

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що направить в Афганістан два військові літаки і сили спецназу для того, щоб допомогти в евакуації, пише Reuters.

«Афганістан не повинен знову стати прихистком для тероризму, яким він був раніше. Це умова світу», — наголосив Макрон.

Президент також заявив про наміри разом з ФРН та іншими європейськими країнами просувати ініціативу з протидії незаконним міграційним потокам з Афганістану.

У свою чергу Рада Безпеки ООН вимагає негайного припинення бойових дій і насильства в Афганістані.

«Члени Ради Безпеки ООН закликають до негайного припинення всіх бойових дій і формування нового уряду шляхом інклюзивних переговорів», — йдеться в заяві, оприлюдненій за підсумками екстреного засідання.

Крім того, Радбез ООН підкреслює важливість припинення насильства в Афганістані і «відновлення безпеки, громадського і конституційного порядку».

ООН досі має офіси та персонал у кількох населених пунктах в Афганістані і наразі невідомо, чи вони там залишаться.

А от Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що не планує згортати чи скорочувати свою присутність на території Афганістану після захоплення влади талібами.

«Ми віддані підтримці народу Афганістану. Гуманітарні потреби тут величезні після тижнів важких боїв. Тисячі були поранені, а шпиталі зазнали руйнувань. Ми не скорочуватимемо нашу присутність», — йдеться в заяві.

У комітеті додали, що працюють в Афганістані вже 30 років і не припинять цього зараз.

Нагадаємо, 15 серпня бойовики руху «Талібан» увійшли в Кабул і заявили, що взяли владу у країні. Бойовики взяли під контроль понад 90% територій. Частина уряду і на той час ще президент Ашраф Гані втекли з країни. «Талібан» очікує повної передачі влади і готується оголосити про створення Ісламського Емірату Афганістан — так називалася країна 20 років тому під правлінням «Талібану», поваленого військами США у 2001 році.

З Кабулу і країни хлинув потік біженців. У столиці триває масова евакуація дипломатів і громадян інших країн. Також літаками евакуюють афганців, які співпрацювали зі США і союзниками, але хаос в аеропорту призводить до жертв.

  • «Талібан» було створено у 1994 році. З 1996 до 2001 року таліби були при владі в Афганістані та контролювали більшість території країни. Після повалення їхнього уряду в 2001 році таліби розпочали бойові дії проти влади.
  • Після терактів 11 вересня 2001 року у США та відмови «Талібану» видати американцям лідера терористичної організації «Аль-Каїда» Усаму бен Ладена до країни ввели американські війська.
  • У лютому 2020 року представники США і руху «Талібан» підписали мирну угоду, яка передбачала виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. До кінця літа 2021 року весь американський контингент мав покинути країну. Утім з виведенням американських військ таліби почали наступ і без бою захопили 21 з 34 столиць Афганістану. Після цього вони взяли Кабул.