Вимагали видалити фото. Після акції протесту «Нацкорпусу» невідомі побили журналіста видання «Букви»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Вимагали видалити фото. Після акції протесту «Нацкорпусу» невідомі побили журналіста видання «Букви»

Після акції протесту під Офісом президента, яку організував «Нацкорпус», невідомі молодики напали на кореспондента видання «Букви» Олександра Кужельного. Вони вимагали, щоб журналіст видалив фото.

Про це повідомляє видання «Букви».

За словами Кужельного, після завершення акції його наздогнала група осіб і в агресивній формі вимагала видалити зроблені ним фотографії. Пізніше молодики почали ногами та кулаками бити журналіста.

«Я не встиг пройти й метрів сто, мене покликали. Я повернувся, якийсь хлопець наздогнав мене. Він спитав, що я фотографував. Тоді підійшли інші хлопці, вони оточили мене. Я намагався відійти, вони за мною. Вимагали, аби я дістав телефон і видалив фотографії. Я сказав, що я журналіст, прийшов, аби вести зйомку», — розповів постраждалий.

Він пояснив, що показав нападникам посвідчення журналіста, але вони почали казати, що він «лівак».

«Я запропонував їм підійти до Андрія Білецького , аби він підтвердив, що я журналіст. Вони не були згодні нікуди йти. Один почав мене бити по нозі, інший кудись в голову, і я впав», — зазначив кореспондент.

Унаслідок нападу журналіст зазнав тілесних ушкоджень — у нього численні синці, подряпини, садна.

Напад, за його словами, завершився після того, як до місця почали підходити інші журналісти, які були присутні на акції.

Фотокореспондент написав заяву в поліцію, правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Наразі поліцейські встановлюють особи зловмисників. Їм загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

Після нападу до Олександра Кужельного підійшов Андрій Білецький та пообіцяв допомогти ідентифікувати кривдників.

Утім, журналіст, зазначив, що знає хто на нього напав, — Михайло Шаланкевич («Ганс»). Це громадянин Росії, який останні два роки живе в Києві. Його називають неонацистом з ультраправої організації «Реструкт» Максима Марцинкевича («Тесака»).

«Нацкорпус» заявив, що нападники вже понесли покарання та вибачилися перед Олександром.

«Наш рух засуджує будь-які прояви насильства щодо представників ЗМІ. Просимо вибачення за цей інцидент в Олександра, адже це відбулось на нашому заході, отже, ми за нього і відповідаємо», — додали в організації, запевнивши, що зроблять все для того, аби нападники понесли відповідальність за свої дії.

Нагадаємо, представники партії «Національний корпус» і кількох громадських організацій 14 серпня прийшли на акцію протесту до Офісу президента України. Між протестувальниками та поліцейськими сталися сутички, у поліції заявили про провокації з боку мітингувальників.

Травми отримали семеро поліцейських і один нацгвардієць. Також відомо щонайменше про одного постраждалого серед протестувальників.

«Нацкорпус» анонсував акцію протесту після того, як у представників цієї організації в Харкові провели обшуки.

  • 5 серпня Служба безпеки України провела масштабну спецоперацію на Харківщині, під час якої ліквідувала «потужне злочинне угруповання». За даними силовиків, до складу організації входили майже 50 осіб, серед яких чинні правоохоронці та чоловіки з досвідом ведення бойових дій.
  • Пізніше СБУ опублікувала докази того, що учасники цього угруповання систематично займалися рекетом. За даними ЗМІ та низки Telegram-каналів, до цієї організації причетні члени «Нацкорпусу», у яких, зокрема, проводила обшуки СБУ.
  • Шевченківський районний суд Києва 7 серпня вирішив заарештувати на два місяці сімох представників «Нацкорпусу», які фігурують у цій справі.