У Франції вже пʼятий тиждень поспіль протестувальники вимагають скасувати «паспорти здоров’я»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У Франції п’яту суботу поспіль проходять акції протесту проти впровадження COVID-паспортів і обовʼязкової вакцинації медиків.

Про це повідомляє BFMTV.

Акції відбулися в десятках великих і малих міст: Парижі, Марселі, Тулузі, Ліоні, Ніцці, Ліллі, Нарбонні та інших. Загалом активісти анонсували 200 демонстрацій, три з яких провели у столиці країни.

Першу організував Флоріан Філіппо — колишній соратник Марін Ле Пен з «Національного об’єднання». Колона людей пройшла від площі Каталонії до району Порт-Рояль.

Другу акцію протесту організували активісти, які наближені до «жовтих жилетів» — вони зібралась біля Порт Доре, а третя — вирушила від площі Бурс. Учасники акцій вигукували: «Так свободі вибору», «Давайте звільнимо Францію», «Макрона у відставку», «Стоп коронабожевіллю».

Акції пройшли мирно, без інцидентів. Тільки в Ліоні повідомили про штовханину протестувальників із поліцією — правоохоронці застосували сльозогінний газ.

У містечку По на крайньому півдні країни окремі учасники акції закидали фарбою фасад приміщення з офісами ЗМІ, вигукуючи: «Колаборанти».

За оцінками Міністерства внутрішніх справ, на акції протесту вийшли понад 237 тисяч людей.

Протести у Франції почалися після того, як парламент країни схвалив закон про обовʼязкову вакцинацію медпрацівників, пожежників і рятувальників. Також було вирішено розширити дію так званих паспортів здоровʼя.

З 9 серпня при вході в кафе чи ресторани, заклади охорони здоровʼя, деякі торгові центри та при дальніх поїздках у транспорті потрібно довести вакцинацію від коронавірусу, одужання від хвороби або ж предʼявити актуальний негативний результат тесту. Раніше таке правило діяло для закладів культури та дозвілля.

  • 5 серпня Конституційний суд Франції визнав законним введення обов’язкової вакцинації для працівників деяких галузей. Також судді підтримали запуск так званих паспортів здоров’я, за якими людей пропускатимуть у ресторани та торгові центри.
  • Після протестів уряд дещо послабив «ковідні» правила. Так, наприклад, тераси ресторанів, барів і кафе на вулиці можна буде відвідувати без «паспортів». Це ж стосується і супермаркетів. Крім того, «паспорти» будуть обовʼязковими тільки для повнолітніх. Спочатку передбачалося, що вони знадобляться і дітям від 12 років. Початок дії нових обмежень запропоновано перенести на два тижні — з 30 серпня на 15 вересня.