У Франції сотні тисяч людей вийшли на протести проти обов’язкової вакцинації та «паспортів здоров’я»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Франції в суботу, 7 серпня, сотні тисяч людей вийшли на вулиці по всій країні з протестами проти заходів уряду, спрямованих на подолання пандемії коронавірусної хвороби.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Серед таких заходів, зокрема, обовʼязкова вакцинація для представників деяких професій та розширення сфери застосування так званих паспортів здоровʼя. Протести відбуваються четверті вихідні поспіль. За оцінками правоохоронців, 7 серпня в них взяли участь 237 тисяч людей, що більше, ніж минулих вихідних.

Зокрема, у Парижі поліція нарахувала 17 тисяч мітингувальників, у Тулоні на протести вийшли 19 тисяч людей, у Ніцці — 10 тисяч, а в Марселі — шість тисяч. Переважна більшість акцій протесту відбувалися мирно, сутички сталися в Ліоні.

Протести у Франції почалися після того, як парламент країни схвалив закон про обовʼязкову вакцинацію медпрацівників, пожежників і рятувальників. Також було вирішено розширити дію так званих паспортів здоровʼя. З 9 серпня при вході в кафе чи ресторани, заклади охорони здоровʼя, деякі торгові центри та при дальніх поїздках у транспорті потрібно довести вакцинацію від коронавірусу, одужання від хвороби або ж предʼявити актуальний негативний тест. Раніше таке правило діяло для закладів культури та дозвілля.

  • 5 серпня Конституційний суд Франції визнав законним введення обов’язкової вакцинації для працівників деяких галузей. Також судді підтримали запуск так званих паспортів здоров’я, за якими людей пропускатимуть у ресторани та торгові центри.
  • Після протестів уряд дещо послабив «ковідні» правила. Так, наприклад, тераси ресторанів, барів і кафе на вулиці можна буде відвідувати без «паспортів». Це ж стосується і супермаркетів. Крім того, «паспорти» будуть обовʼязковими тільки для повнолітніх. Спочатку передбачалося, що вони знадобляться і дітям від 12 років. Термін початку дії нових обмежень запропоновано перенести на два тижні — з 30 серпня на 15 вересня.